U Šapcu živi jedna Larisa, sa mužem i ćerkom. Njena prva komšinica je Marta – plavokosa i visoka, koja već dugo ne može da nađe muža. Zajedno žive i druže se u istom dvorištu, bez obzira na različite životne situacije. Priča nalik drugim, osim što je Larisa – lama, a Marta – ženka noja. Njihov dom je zoo-vrt u Srednjoj poljoprivrednoj školi sa domom učenika u Šapcu.

Ova neobična škola skrivena je usred četinarskog parka. Kada je prvi put posete, gosti kažu da nikada ne bi bežali iz škole. Okružena drvećem, sadnicama cveća i uređenim vrtom, ova škola u Šapcu dom je i učenicima iz okolnih mesta. Pre samo deset godina škola je izgledala drugačije i bila je pred zatvaranjem.

Zahvaljujući dobroj upravi i učešću u međunarodnim projektima, uz čiju pomoć su obnovili školu, gazdinstvo, koje se prostire na 120 ha, sada je lako obrađivati. U školi učenici obavljaju stručnu praksu – veterinarski tehničari imaju novu veterinarsku ambulantu, a sa farme ovaca, svinja i krava svakodnevno Mlekari Šabac isporuče 500 litara mleka, što ih čini trećim proizvođačem mleka u opštini.

Martu i Larisu svakog dana obilaze zoo-tehničari, budući da u krugu škole postoji zoo-vrt, koji održavaju učenici i pomažu budućim veterinarima u odgoju i hranjenju životinja na školskoj ekonomiji.

Ovo je jedna od prvih škola koja je učestvovala u projektima Evropske unije kroz programe prekogranične saradnje. Sarađivali su sa školom iz Hrvatske u oblasti hortikulture i time su podržali učenike koji se bave ovom delatnošću.

„Učenici imaju na raspolaganju deo za hortikulturu, u kojem se bave proizvodnjom cveća, a imamo i rasadnik sa hiljadu zimzelenih sadnica. Učenici prave aranžmane i veoma su uspešni u tome – već nekoliko godina pobednici su na republičkim takmičenjima”, objašnjava direktor škole Predrag Savić, koji je i sâm odrastao u njenom dvorištu, budući da je „dete iz komšiluka”.

Prehrambeni tehničari praksu imaju u školskoj pekari ili mlekari, gde prave razne vrste sireva, kojima izlaze na tržište. U saradnji sa vinarskom školom iz Aleksandrovca, šabački srednjoškolci prave vina, likere i rakije. Mesari jedan deo prakse obavljaju u školi, a drugi u gradskim mesarama, dok o održavanju gazdinstva i mašina brinu poljoprivredni tehničari.

Ova škola je jedina u Srbiji koja ima smer uzgajivač sportskih konja, a za njih je napravljen i konjički klub sa školom jahanja. To je učenicima omogućilo da se takmiče u zemlji i inostranstvu i osvajaju brojne nagrade.

„Naš je cilj da deca spremna i obučena izađu iz škole i da koriste veštine koje su ovde stekli i kad se zaposle i da unaprede proizvodnju na svojim domaćinstvima”, istakao je direktor, koji je bio inicijator da škola učestvuje na međunarodnim projektima. „Kroz podršku Evropske unije dobili smo mašine koje naši učenici koriste na praktičnoj nastavi, na koju su sve donacije bile usmerene”, rekao je.

Zahvaljujući članstvu u udruženju „Evropea”, u kome je još hiljadu evropskih škola, učenici iz Šapca dva puta su učestvovali na Agroolimpijadi, a 2018. godine bili su vicešampioni, iza domaćina, Portugalije.

Svake godine šabački srednjoškolci učestvuju na najvećem sajmu poljoprivrede u zemlji – u Novom Sadu, a prošle godine dobili su srebrnu medalju. Tokom sajma oni izlažu svoje proizvode i predstavljaju školu. Posetioci sa nevericom primaju informaciju da sireve i druge proizvode od mleka ili vina i rakije prave srednjoškolci. Zato je sve i urađeno – školski.

Od ove godine, Srednja poljoprivredna škola u Šapcu učestvuje i u projektu „Erazmus” i sarađuje sa školama iz Slovačke i Francuske.

Podrška Evropske unije reformi srednjeg stručnog obrazovanja

Reforma srednjeg stručnog obrazovanja počela je 2003. godine. Cilj reforme je razvoj stručnog obrazovanja zasnovanog na potrebama privrede i tržišta rada. Podrška EU bila je usmerena na jačanje institucionalnih kapaciteta kroz primenu modernizovanih nastavnih planova i programa, unapređivanje upravljanja srednjim stručnim obrazovanjem, razvoj i primenu koncepta završnih i maturskih ispita u srednjem stručnom obrazovanju i podršku daljem razvoju nacionalnog okvira kvalifikacija. Unapređen je i modernizovan rad srednjih škola iz oblasti poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane, medicine, mašinstva, građevinarstva, geodezije i elektrotehnike, obrade i prerade drveta, turizma i ugostiteljstva itd.

Evropska unija, kao najveći donator u Srbiji, podržava modernizaciju sistema obrazovanja i usklađivanje sa standardima i praksama zemalja EU. Od 2003. godine, Evropska unija donirala je za reformu sektora obrazovanja više od 100 miliona evra – za unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja, reformu srednjeg stručnog obrazovanja, obrazovanja odraslih, renoviranje i opremanje škola i fakulteta, podršku inkluzivnom obrazovanju.