„Rezervacije mesta nisu dozvoljene” ili „Molimo Vas da svoje stvari ne ostavljate na stolovima” – samo su neke od poruka koje će razočarati posetioce voljne da rezervišu mesto. Ništa neobično, neki ugostitelji ne dozvoljavaju rezervacije. No, ovo nisu natpisi iz restorana. Ovo piše na jednom fakultetu u Novom Sadu, na vratima nove, prostrane čitaonice, uglavnom dupke pune studenata raznih fakulteta.

Kako je uopšte došlo do toga da se novosadski studenti otimaju oko mesta u čitaonici na Prirodno-matematičkom fakultetu? Istina, svi studenti u ovom gradu uglavnom su u jednom delu grada, jer njihovi fakulteti čine kampus – većina fakulteta nalazi se u neposrednoj blizini. Neobično je, ipak, da budući pravnik ili filozof ispite spremaju na PMF-u.

Ovaj fakultet, koji postoji već pola veka, trenutno broji šest hiljada studenata i ima šest stotina zaposlenih. Budući da se svake godine broj studenata povećava, bez obzira na tri funkcionalno povezane zgrade, nije bilo dovoljno mesta. Da bi rešili infrastrukturne probleme, učestvovali su u projektu EU HETIP i sada studiranje na PMF-u u Novom Sadu izgleda potpuno drugačije.

„Dobili smo jedan divan prostor od 1500 kvadrata i našu čuvenu centralnu čitaonicu, koja je otvorena za sve studente fakulteta”, objašnjava dekan fakulteta Milica Pavkov Hrvojević. Kroz osmeh kaže da ponekad njihovi studenti nemaju mesta zbog kolega sa drugih fakulteta koji svakodnevno hrle u njihovu novu čitaonicu. Odatle i natpisi sa početka ove priče.

Fakultet se sastoji iz pet, kako kaže, departmana: za biologiju i ekologiju, za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, za geografiju, turizam i hotelijerstvo, za fiziku i za matematiku i informatiku. Pomenuta čitaonica sa bibliotekom i odličnom internet konekcijom nadogradnja je zgrade u kojoj su učili studenti fizike, matematike i informatike.

Renoviranje zgrade fakulteta privuklo je nove studente – za samo deset godina broj studenata se povećao za hiljadu. Tome je doprinelo i otvaranje novih smerova u okviru turizma, kao što su Gastronomija i Hotelijerstvo. U tom delu studenti su dobili novih 130 kvadrata i učionicu sa četrdesetak mesta. Adaptirane su laboratorije i opremljene najsavremenijom opremom.

„Insistirali smo na tome da budu opremljene laboratorije, gde studenti stiču praktične veštine, zato su sada zadovoljniji”, kaže Milica Pavkov Hrvojević i dodaje da je projekat EU HETIP, čija je vrednost bila 1,2 miliona evra, značajno poboljšao opšti nivo i nastavnog i naučnoistraživačkog procesa na fakultetu.

Deo donacije bio je posvećen poboljšanju pristupačnosti fakultetskog prostora u skladu sa standardima EU, kako bi studenti sa invaliditetom bili u istoj poziciji sa svojim kolegama. Unapređen je i prilaz liftovima u svim zgradama za studente sa otežanim kretanjem.

Ovaj fakultet ima aktuelne studijske programe i zbog toga im je bilo važno da adaptiraju i opreme laboratorije za procese u životnoj sredini, kao i laboratoriju za hidrobiologiju, koja sarađuje sa privredom i lokalnim samoupravama. Studenti molekularne biologije do sada nisu imali priliku da izvode praktičnu nastavu, ali su, zahvaljujući HETIP projektu, sada u mogućnosti da nove veštine stiču u savremeno opremljenoj laboratoriji.

Prema rečima Milice Pavkov Hrvojević, za Prirodno-matematički fakultet odlučuju se studenti koji zaista vole nauke kojima se bave, a cilj njihovih profesora je da ih nauče da razmišljaju. O tome da im je cilj ostvaren govori i činjenica da veliki broj bivših studenata PMF-a posao nalazi na prestižnim evropskim institutima, u bolnicama, bankama i fakultetima, a ankete koje ovaj fakultet šalje poslodavcima pokazuju da su izuzetno zadovoljni veštinama koje bivši studenti imaju.

Evropska unija je pomogla Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donacijom od 30 miliona evra za unapređenje infrastrukture 27 fakulteta u okviru pet državnih univerziteta u Srbiji. Kroz projekat EU HETIP, EU je finansirala obnovu laboratorija, istraživačkih i studentskih kabineta i komunalnih objekata u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Kraljevu, Novom Pazaru, Vrnjačkoj Banji, Čačku i Leskovcu. Projekat je obezbedio nabavku standardne nastavne opreme, kao i specifične naučne i savremene informatičko-komunikacione opreme, za svih 27 fakulteta.

Evropska unija, kao najveći donator u Srbiji, podržava modernizaciju sistema obrazovanja i usklađivanje sa standardima i praksama zemalja EU. Od 2003. godine, Evropska unija donirala je za reformu sektora obrazovanja više od 100 miliona evra – za unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja, reformu srednjeg stručnog obrazovanja, obrazovanja odraslih, renoviranje i opremanje škola i fakulteta, podršku inkluzivnom obrazovanju.